Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου -Νικήσιανης.

Στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή στις αρχές του 19ου αιώνα,υπήρχε ένα προσκυνητάρι για τους οδοιπορικούς προσκυνητές που πήγαιναν προς στην γειτονική ιστορική Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισας περίπου δυόμισυ χιλιόμετρα απ΄ το Μοναστήρι και από το χωριό Νικήσιανη συνολική απόσταση τέσσερα χιλιόμετρα οριακά του Ν. Σερρών, μεταξύ των πόλεων Καβάλας και Δράμας. Στην θέση που βρισκόταν το προσκυνητάρι το 1972 άρχισε να κτίζεται το σημερινό Καθολικό της Μονής.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αμβρόσιος μετέτρεψε το εξωκλήσι σε ησυχαστήριο κτίζοντας το Αρχονταρίκι με ένα κελί.Με ενέργειες του διαδόχου Μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Ευδοκίμου, το 1992 αναγνωρίζεται το ησυχαστήριο επίσημα με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της Ελληνικής Βουλής ως Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή. Το 2000 υπό του Ιδίου Μακαριστού Μητροπολίτου γίνεται η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με νέα πτέρυγα κελλιών, της Μοναστηριακής Τράπεζας με τον χώρο υποδοχής στο σημερινό Αρχονταρίκι. Επί Αρχιερατείας Μακαριστού κ. Ευδόκιμου του 2005 συντάσσεται ο εσωτερικός κανονισμός της Ιεράς Μονής.
 Υπό την μέριμνα του Σεβασμιωτάτου και νυν Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου το έτος 2009 επανδρώνει νέα Αδελφότητα το Μοναστήρι και έκτοτε αρχίζει ουσιαστικά να λειτουργεί ως Κοινοβιακό Μοναστηριακό Κέντρο Πνευματικής Ζωής, σύμφωνα με τις Τυπικές Διατάξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. 

Στην Ιερά Μονή σήμερα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 18 άγαμοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Από το 2009, με την πατρική φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Ελευθεροπόλεως κ. Χρυσοστόμου, εγκαταστάθηκε στην Μονή οκταμελής Αδελφότητα με Καθηγούμενο τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Ριγανά ο οποίος ενθρονίσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας την 28ην Αυγούστου. 

Υπό του νέου Καθηγουμένου στην Ιερά Μονή δημιουργήθηκαν εκ νέου για λειτουργικούς λόγους, στο δεξί και αντίστοιχα αριστερό κλίτος του Καθολικού (ως επέκταση) δύο Παρεκκλήσια. Το ένα αφιερώνεται προς τιμήν της Παναγίας Παντάνασσας (Προστάτιδα των Καρκινοπαθών) και το δεύτερο Παρεκκλήσιο στο αριστερό κλίτος στον Άγιο Σπυρίδωνα, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.
 Στις 29 Αυγούστου εορτάζουμε τον προστάτη μας Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας παρατίθεται τράπεζα προσφέροντας στους ευλαβείς προσκυνητές την παραδοσιακή φασολάδα. Επίσης την 7η Ιανουαρίου εορτάζουμε την Σύναξη του Αγίου και στις 24 Ιουνίου το Γενέσιό του.

Μεγάλος πνευματικός θησαυρός είναι τα Ιερά Λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας, Μαρτύρων και Οσίων. Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται: Τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, Δέρμα και Ζώνη Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού, Τμήμα της Παλάμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, Τμήμα Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου – Τήρωνος η Επιγονατίδα του Αγίου Χαραλάμπους του Θαυματουργού, Λείψανο του Αγίου Κοσμά του Πρωτομαρτυρήσαντος επί Βέκου, Παχωμίου του Νεομάρτυρος του Αποστόλου Πέτρου και πολλών ακόμη άλλων Αγίων .Αξιοσημείωτο δε αναφοράς είναι η διατήρηση Εικόνων του 18ου αιώνος καθώς η φύλαξη Ιερών Ευαγγελίων, Αγίων Ποτηρίων και του Ξυλόγλυπτου Σταυρού του ιδίου αιώνος ως παρακαταθήκη στα υπάρχοντα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής
                                                                                                         Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ

                                                                                                       +ΑΡΧΙΜ.ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ
Τηλ. επικοινωνίας : 25920-61415
Το εσωτερικό του Καθολικού της Ι.Μ.

Τα Άγια Λείψανα της Ι.Μ.


Η Χαριτόβρυτος Εικών της Παντανάσσης

Το αγίασμα της Ι.Μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου